Vlag van de filippijnen

Filippijnen - Cebu Magic Island Dive Resort

Print dit verslag

Magic Island Resort
Het Magic Island Dive Resort is een kleine resort gerund door de Nederlanders Arie en Desirée. Enige jaren geleden hebben zij ervoor gekozen om in de Filippijnen een prachtig resort op te bouwen op een unieke locatie met uitzicht op zee en op Pescador Island. In de afgelopen jaren hebben ze hier dan ook een mooi en knus resort gebouwd. De laatste aanwinst is een lekker zwembad en enkele nieuwe cottages. In maart 2008 werd er nog gebouwd aan hun eigen onderkomen.

Het resort heeft 9 cottages voor 2 personen waarvan een aantal cottages de mogelijkheid heeft tot het plaatsen van een extra bed. Alle cottages zijn uitgerust met airco, ventilator en mooie badkamer meet een warmwater douche. De cottages hebben stuk voor stuk een eigen veranda met zitje met zee- of zwembadzicht. De ruime native-stijl cottages zijn speciaal ingericht om de gasten een relaxte vakantie te bieden. Als je wilt weten hoe ze eruit zien, bezoek dan de fotogallerie van Magic Island

twee traditionele banka boten van Magic IslandHet zwembadLekker relaxen op het resort

Restaurant en bar Het riante restaurant biedt een grote verscheidenheid aan traditionele Filippijnse gerechten, maar ook Europese gerechten, zoals een lekkere pasta of een frisse salade. Elke ochtend maakt de uitgebreide staf bestaande uit aardige Filippijnse dames een heerlijk ontbijt klaar. Behalve geroosterde boterhammen, kan je ook kiezen uit pannenkoeken, cornflakes en/of een grote kom vers fruit. Uiteraard wordt er koffie, thee of verse vruchtendrankjes opgediend. Gedurende de gehele dag is het restaurant geopend. Rond 11 uur wordt het keukenteam uitgebreid met Madelyn en Fred die de heerlijkste gerechten kunnen maken. Na het duiken kan je dan ook heerlijke gerechten bestellen vanaf de menukaart. De Chicken saté, Kip Cashewnuts en de Spaghetti seafood zijn echte aanraders!

Aan het eind van de middag wordt het avondmenu op een schoolbord geschreven. 's Avonds wordt er in groepsverband gegeten. In de weken dat wij er waren heeft (bijna) gast elke avond meegegeten met het menu. Overigens is het mogelijk om andere gerechten te bestellen of je specifieke wensen door te geven. Zo hebben wij op verzoek diverse malen zelf ons toetje voor de volgende dag bepaald (met dank aan Sue). Tijdens het werkelijk heerlijke en uitgebreide menu (let op je kilo's) was het elke avond erg gezellig waarbij de "sterkte" en leuke reis- en duikverhalen de overhand hadden. Op zwoele tropische avonden wordt het terras boven de duikschool omgetoverd tot een leuk openlucht restaurant waarbij het eten onder de sterrenhemel, bij kaarslicht worden genuttigd. Ook is het mogelijk om een "romantisch diner" te reserveren in één van de bamboe-tuincottages, met uitzicht op zee.

TuincottagesGezamelijk eten in het restaurant!Heerlijke gerechten

Tip: Aangezien het eten bij Magic Island verrukkelijk is en er buiten het resort er op loopafstand geen andere eetgelegenheid is,
is het verstandig om halfpension of volpension te boeken.

Bij het restaurant hebben ze ook een loungehoek, voorzien van een boekenkast met veel boeken over het onderwaterleven en vele diverse Nederlandstalige leesboeken. Het is dus niet nodig om je eigen bibliotheek mee te nemen! Er zijn in de cottages en in het resort voldoende stroomaansluitingen zodat je na het duiken gelijk je foto's en video's op je notebook kan bekijken (en kan showen).

In de centraal gelegen bar hebben ze behalve heerlijke verse fruitshakes en het Filippijnse San Miguel bier ook vele tropische cocktails. Voor de echte alcoholdrinkers is er een Long Island Ices Tea!

Camper Fraserway mh-20 Duikstekken bij Magic Island Klik op de afbeelding voor een groter formaat

Magic Island heeft een eigen PADI-duikcentrum waar vele PADI-cursussen verzorgd kunnen worden. Het duikcentrum ligt onder de terrassen van het resort. Bij binnenkomst van de duikschool sta in direct in de (semi-) droge ruimte. Het geheel ziet er verzorgd uit. Alle huur-materialen zijn goed onderhouden. Er wordt gedoken met 12 liter perslucht. Nitrox is ook beschikbaar (tegen meerprijs). Er is voldoende ruimte om je set op te bouwen en in de natte ruimte vind je de spoelbakken om je spullen na de duik met zoet water te spoelen. Om alle prachtige duikstekken te bezoeken beschikt het resort over twee traditionele banka boten. De boten zijn zo gebouwd dat ze op een veilige en comfortabele manier alle duikstekken kunnen bezoeken. Met deze boten is het maar enkele minuten varen (tot maximaal een half uur) naar één van de vele duikplekken. Er is natuurlijk een EHBO-box en zuurstof aanwezig.

Op een bord staan de duiken van de volgende dag genoteerd. Het duikcentrum verzorgt iedere dag verschillende duiken met voldoende variatie. Doorgaans staan er 3 duiken en een nachtduik gepland. Meestal komen we na elke duik weer terug op het resort, maar er wordt ook regelmatig een dubbelduik georganiseerd.

Dubbelduik: Vertrek rond 9:00 uur zodat om 9:30 de eerste duik gemaakt kan worden. Daarna vaart men naar een wit strand voor een pauze voorzien van vers fruit en iets te drinken. Omstreeks 11:30 uur wordt de 2e duik gemaakt zodat iedereen voor de lunch weer terug is op het resort.

In de weken dat wij er verbleven hebben wij als groep (in overleg met Arie) telkens de duiklocatie en duiktijden bepaald. Op sommige dagen werd in de morgen tweemaal gedoken (bootduik) en op andere dagen besloten we om 's morgens maar één duik te gaan maken en de aanvangstijd aan te passen aan de gezelligheid van de vorige avond. Vanaf de duikschool is het ook mogelijk om te duiken op elke gewenst moment op het prachtige huisrif. Je pakt je spullen en schrijft op het bord je vertrektijd en verwachte duiktijd. De jongens van de duikschool zijn erg aardig en behulpzaam.

Het duiken op Cebu Island is erg relaxed. Bijna alle duiken worden gemaakt op een prachtige rif met een steile wand naar beneden (dus met een fikse drop off). Op de duikschool wordt er elke ochtend begonnen met een briefing, waarna de boot naar de duikplek vaart. De bootsjongens en de divemaster helpen je met het aantrekken van je duikspullen, waarna je achterover het water in duikt. Op de meeste duikplekken is er weinig stroming. Als er wel een stroming is, wordt er altijd met de stroming meegedoken. De boot pikt je dan na je duik weer op. De divemasters (waaronder Manuel) weten met hun getrainde ogen en uitgebreide duikervaring veel macroleven op te sporen. Er leven hier veel soorten slakken en speciale vissen zoals de moeilijk te onderscheiden Ghost Pipe Fish. Tijdens het duiken krijg je alle vrijheid om zelf je diepte en tempo te bepalen. Over het algemeen stijg je met 50 Bar op, voor je "safety stop". Deze hoef je niet in het blauwe water te doen, maar je blijft het rif volgen op 5 meter diepte. Hierna kan je nog lang doorduiken op het rif, totdat je fles 15 a 20 bar heeft (dit om de levensduur van de fles te garanderen). Langs Cebu zwemmen er regelmatig walvishaaien. Tijdens één duik werd het opeens donker boven ons. De divemaster tikte op zijn fles en wees naar het diepere gedeelte van de zee. Zou het een walvishaai zijn? Helaas was het geen walvishaai maar een hele grote school sardientjes. Wij verwachtten elk moment dat de walvishaai met zijn grote opengesperde bek dwars door de school zwom. Maar helaas ook dit keer heb ik weer geen walvishaai gezien! Enkele dagen voor onze aankomst hebben enkel gasten van het resort wel een walvishaai gezien. Aan het eind van 2008 ga ik duiken op de Galapagoseilanden (Ecuador) en verwacht daar eindelijk manta´s en walvishaaien te gaan zien ( kijk op traveljunk.reismee.nl).

Tip: lees voordat je gaat duiken goed het boek met gevaarlijke zeedieren. In de tropische wateren leven enkele levensgevaarlijke zeedieren die vaak lastig zijn te zien. Raak daarom onder water niets aan zorg bij het fotograferen van gevaarlijke dieren altijd dat ze een uitweg houden. De gevaarlijke dieren die in de wateren bij Cebu leven zijn onder ondere: koraalslangen, schorpioenvissen, duivelsvissen, giftige zeesterren en koralen, trekkersvissen, scholen barbelen, blauwgeringde octopus en diverse felgekleurde slakken (die dodelijke giftige pijltjes kunnen schieten).

Alle duiken zijn even afwisselend en mooi. Het huisrif is erg mooi met vele speciaal macroleven en schildpadden. Ook het duiken rond het eiland Pescador (haaien en Frogfish) en de duikplekken Fish Feeding, Sanctuary (grote waaiers koraal) en Gobi (leuke kleine Gobis) is aan te bevelen evenals de nachtduiken. Helemaal speciaal is het schemerduiken op Mandarinpoint. Hier komen de Mandarijnvisjes rond schemertijd het koraal uitgezwommen om te foerageren (en vrijen). Ze zijn behoorlijk nerveus en lastig te fotograferen. Wij hebben bijna elke dag tijdens het snorkelen en duiken schildpadden gezien. Bijna alle duikplekken zijn ook geschikt om te snorkelen. Rosalie (die niet duikt) is dan ook diverse malen meegegaan op de boot.

Klik hier voor informatie over de duikstekken

Moalboal

Vanaf het resort is het mogelijk om met een Tricycle naar de "bewoonde wereld" te reizen. Iedere ochtend start om 5:30 de markt in Moalboal. Een kleurige verzameling van vis, groente en tropisch fruit. Op zondag is er in Moalboal een grote traditionele markt voor de plaatselijke bevolking. Hier worden de eerste levenbehoeften (voedsel) en vele andere goederen verkocht. Buiten het centrum (aan de waterkant) is nog een kleine vlees-vismarkt.

Lekkere kleine hapjes Groentenmarkt Hanengevechten in de Filipijnen

Het is ook mogelijk om vervoer naar Panagsama beach te regelen. In dit kleine plaatsje vind je enkele disco's, restaurants en een American bar. Er zijn voldoende tricycles die je weer terug naar het resort brengen.

Excursie

Op het eiland Cebu zijn op korte afstand van het resort schitterende watervallen. Er is een excursie te boeken. Deze trip start met een korte autorit. Daarna volgt een wandeltocht door de jungle, door kleine dorpjes en langs de Kawasan rivier. Langzaam hoor je het geluid van de watervallen harder worden. Deze kristalheldere waterval heeft vijf niveaus. Voor de echte durfals is het mogelijk om van de watervallen af te springen en het water te volgen tot aan het eerste niveau . Dit is een heerlijke waterpartij voor een verfrissende duik. Volgens onze vakantiegenoten Marloes en Andy is dit echt een waanzinnige excursie. Wij bewaren deze excursie voor het volgende bezoek


De twee weken op Magic Island zijn (ondanks het mindere weer) om gevlogen. Het weer in de regio van de Filippijnen is/was net als de rest van de wereld behoorlijk van slag. Wij waren er in de droge periode van het jaar, maar hebben bijna elke dag wel bewolking met een regenbuitje gehad. Af en toe met een flinke tropische regenbui. Wij hebben erg genoten van de gezellige groep reisgenoten en willen dan ook iedereen danken voor hun leuke gezelschap. Ab en Dicky, Andy en Marloes, Sue en Andrew, Jan en Marga, Wim en Betsy, de ouders van Desirée en alle andere resortgenoten,
Bedankt !

 

Arie, Desirée (en Filippijnse staf): Het was geweldig en we verwachten nog eens terug te komen ! Leo wil graag zijn divemaster-opleiding voltooien tijdens een volgende lange vakantie.

Fotoseries Filippijnen

Duikinfo algemeen
Rokus en Sanne hebben schitterende (onderwater)foto´s gemaakt
Site van reisgenoot Sue